Rob Klinkert, Senior Portfolio Manager Facility Management binnen PwC Nederland, is onder andere verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling en -uitvoering van dienstverlening op acht grote portfolio’s die in de facilitaire branche bekend zijn. Duurzaamheid en een fijne werkomgeving staan hoog in het vaandel. In Amsterdam alleen al daalde het gasverbruik van 200.000 m3 gas naar 130.0000 m3 gas. In dit artikel legt Rob uit hoe deze gasreductie tot stand kwam en vertelt hij ons over monitoring, meet- en regeltechniek en wat voor uitdagingen hij onderweg tegenkwam.
Verduurzamen sinds 2015
“Je kan niet alles tegelijk,” begint Rob zijn verhaal. “In de eerste jaren, vanaf 2015/2016, lag de focus op het gebied van elektra. Alle lampen vervingen we voor ledlampen en we zorgden ervoor dat deze niet meer onnodig aanstonden. Denk aan een vakantieweek of een lang weekend waarin de lichten automatisch aangingen. De afgelopen 2 jaar lag de focus op gasverbruik. In beide gevallen zijn monitoring en de meet- en regeltechniek en cruciaal. Dat is de kern.”
Monitoring en meet- en regeltechniek
Monitoring is volgens Rob een van de belangrijkste factoren. “Inzicht in het gasverbruik is nodig om te weten waar je nog kunt besparen. Op die manier haal je de uitschieters eruit en kun je dit probleem gericht aanpakken door de meet- en regeltechniek van de apparaten goed in te stellen,” vertelt hij. “We zien dan dat veel instellingen mijlenver verwijderd zijn van de oorspronkelijke instellingen. En dat is niet gek: heel veel mensen kunnen in het gebouwbeheersysteem en maken makkelijk aanpassingen. Wanneer dit dag in, dag uit gebeurt, staan die instellingen naar verloop van tijd niet meer goed.”
Als voorbeeld geeft hij een koude dag op kantoor: “Denk aan een dag waarop veel werknemers klagen over de temperatuur. Deze wordt dan snel aangepast. Dit soort uitschieters die ooit met logische reden zijn aangezet en nu niet meer relevant zijn, zorgen voor onnodig gasverbruik. In sommige situaties is gebleken dat een van de gasketels in de nacht aan sloeg. Door te monitoren, haal je deze uitschieters er uit. “
De toegang tot het gebouwbeheersysteem is nu gereguleerd. Rob: “Je moet weten wie er aan werkt en het mogen maar een paar mensen zijn. Zo worden de instellingen niet onnodig aangepast.”
Tijden verwarming logisch aangepast
Die monitoring zorgde onder andere voor de volgende aanpassingen. “Als de monitoring op orde is, weet je ook hoe je de installaties zo goed mogelijk afstemt. Misschien een logisch punt, maar schakel de verwarming in het weekend en ’s nachts uit. Kijk of de verwarming ’s ochtends een uur of twee later aan kan. Daarbij hebben wij bijvoorbeeldde invloed van het weer toegevoegd, wat wil zeggen dat de verwarming eerder aangaat als het heel erg koud is en later mocht het die nacht warmer zijn,” geeft Rob aan.
Ook werden de kantoortijden van werknemers nog eens onder de loep genomen. “Wanneer gaan mensen weg en zet je de verwarming dan pas uit? Eigenlijk kan die verwarming al een uur eerder uit, warm blijft het toch wel. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat de meesten collega’s om 6 uur ’s avonds naar huis gaan, zet dan de verwarming uit om 5 uur.”
Temperatuur lager
Ook de temperatuur ging structureel omlaag binnen PwC. Rob: “Door de Oekraïnecrisis zijn we ook meer gaan nadenken: waarom moet die verwarming eigenlijk zo hoog? Kan die niet een graadje lager? We hebben de verwarming verlaagd van 21,5 naar 20 graden rekeninghoudend met de werknemers. Biologisch gezien hebben vrouwen het sneller koud dan mannen, zij zouden dus sneller last kunnen ervaren van een koudere werkomgeving. We zeggen nu: het wordt ietsje kouder, dus neem een trui mee of doe eens sjaal om. In de zomer betekent dat ook: doe luchtige kleding aan.”
Mensen meekrijgen
Hier zit ook meteen een uitdaging, geeft Rob aan. “We moeten mensen wel meekrijgen in de veranderingen. Zij moeten die trui dus echt meenemen. Daarnaast is het bijvoorbeeld belangrijk dat werknemers de ramen niet zomaar openen. Zij moeten dan wel weten waarom ze iets doen. Voor al onze werknemers maakten we een filmpje waarin we de verschillende aspecten van de verduurzaming binnen PwC uitleggen.”
Volgens Rob zou inzicht voor werknemers ook helpen om ze mee te krijgen binnen de verduurzaming. “Voor welke besparingen hebben de veranderingen nu daadwerkelijk gezorgd? Neem ze mee. Wat hebben we gedaan? We hebben dit veranderd en dat zorgde voor deze besparing. Het energieverbruik in onze kantoren zorgt voor ongeveer acht procent van PwC’s totale CO2-uitstoot. De maatregelen om het energieverbruik in onze gebouwen terug te dringen, hebben geleid tot een energiereductie van 66 procent in vijf jaar tijd. Door dit uit te lichten wordt het ook voor werknemers tastbaarder en makkelijker te begrijpen.”
Reactie plaatsen
Reacties