Tijdens een energieke netwerkbijeenkomst in de Koepel in Haarlem worden de laatste gasreductiecijfers bekendgemaakt. Met 12,3% reductie in november was het maar de vraag of de doelstelling van 15% in 2022 gehaald zou worden. De sfeer is dan ook zeer opgetogen wanneer Pallas Agterberg van Alliander laat weten dat de MRA op de valreep de 15% heeft gehaald. Minister Rob Jetten deelt in een videoboodschap felicitaties uit en zegt blij te zijn dat het Actienetwerk niet stopt, maar door zal blijven gaan om nog meer te besparen.
In maart 2022 deed de toenmalige Amsterdamse wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck een oproep voor een bijeenkomst met zoveel mogelijk partijen in Amsterdam om na te denken hoe we zo snel mogelijk van het Russisch gas af kunnen komen. Diederik Samson zei op de eerste netwerkbijeenkomst: “Als elk Europees land 15% gasverbruik vermindert, zijn we van het Russisch gas af. Tijdens een tweede, veel grotere bijeenkomst in de Amsterdam Arena is hierop voortgebouwd en ontstond het Actienetwerk 15% GasTerug. De doelstelling werd 15% structurele gasreductie in 2022 door middel van energiebesparingen. Vandaag is bekendgemaakt dat de doelstelling is gehaald.
Liander hanteert bij het verbruik van aardgas drie gebruikersgroepen: kleinverbruikers (met een aansluiting voor minder dan 40 m3 aardgas per uur), grootverbruikers (met een aansluiting voor 40 m3 aardgas per uur of meer) en gasmiljonairs (bij een verbruik van meer dan één miljoen m3 aardgas per jaar).
Momenteel is de verwachte afname van aardgasverbruik het grootste bij gasmiljonairs (bijvoorbeeld grote tuinders, ziekenhuizen en industriële bedrijven): -22,8%. Bij grootverbruikers (bijvoorbeeld grotere winkels en instellingen) is de voorspelde reductie 15,7%. Kleinverbruikers (woningen en kleinere winkels) hebben naar verwachting 13% minder gasverbruik. Een hele inhaalslag, aangezien ze bij de vorige cijfers nog op 10,4% zaten. Dit maak een totaal van -15% gasverbruik.
Voor de kleinverbruikaansluitingen zijn er ook inzichten in het gasverbruik per gemeente beschikbaar. Daar waar voorheen Wormerland het meeste bespaarde, zijn ze inmiddels ingehaald door Waterland, Landsmeer, Oostzaan en Purmerend. Almere heeft het minste bespaard bij kleinverbruikaansluitingen. Dit valt te verklaren doordat een heel groot gedeelte van Almere niet eens op het gas in aangesloten, wat een gasvermindering van 10,4% in geheel Almere een erg mooi resultaat maakt.
Regionale netbeheerder Liander monitort op basis van gegevens van de energiemaatschappijen nauwgezet het verbruik van aardgas binnen het grootste deel van de MRA. Door deze gegevens te combineren met onder meer temperatuursinvloeden voorspelt de netbeheerder het totale jaarverbruik van aardgas. Dit wordt het standaard jaarverbruik genoemd. Door deze voorspellingen te vergelijken met het historische jaarverbruik is het mogelijk om te bezien of het aardgasverbruik in de MRA naar verwachting daalt.
Het was nog even spannend of de 15% gasreductie gehaald ging worden aangezien de cijfers in december 12,9% gasreductie lieten zien. In onderstaande grafiek is te zien dat het laatste stapje gezet is. Waarbij het goed is om te beseffen dat de cijfers van januari slaan op de resultaten die behaald zijn t/m eind december. De vraag is nu: hoe verder? Tijdens de borrel na de bijeenkomst werd dan ook veel besproken of er nu een nieuwe doelstelling moet komen, of dat het netwerk zich moet focussen op het behouden van deze besparing. Dat het netwerk doorgaat staat in elk geval al vast, want 15% reductie is heel mooi, maar in het licht van de klimaatcrisis valt er nog veel meer te doen.
Reactie plaatsen
Reacties