Maak kennis met... Adilia

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 22:16

Het actienetwerk 15% GasTerug heeft haar doel behaald. Om dit succes te vieren, blikken we terug op het jaar met onmisbare personen uit het actienetwerk. Vandaag spreken we Adilia Roda die samen met Marc van Gemert het netwerk leidt. Als regisseur van het netwerk zorgt zij ervoor dat alles in goede banen loopt: van flink opschalen tot nieuwe samenwerkingen. Adilia zorgt voor de nodige coördinatie. Maar wie is Adilia, hoe kijkt zij terug op afgelopen tijd en wat is haar meest trotse moment?

Strategisch adviseur bij de Gemeente Amsterdam

Adilia is al een lange tijd werkzaam bij de Gemeente Amsterdam waarvan de langste tijd in het sociale domein. “De laatste vier jaar werk ik op de afdeling duurzaamheid. Duurzaamheid is sinds mijn tienerjaren een grote belangstelling van mij geweest. De urgentie om te verduurzamen wordt groter, groter en groter. Net als mijn persoonlijke ongeduld. Wat er afgelopen jaar gebeurde in Oekraïne was heftig. Toen de toenmalige wethouder initiatief nam, wist ik meteen: hier moet en wil ik bij zijn.” Voor Adilia is het belangrijk dat plannen niet alleen gemaakt worden, maar ook worden uitgevoerd. “Dat ligt als je bij de gemeente werkt niet altijd voor de hand. We denken daar vaak veel na over wat er moet gebeuren en hoe dat dan zou moeten. Anderen voeren het dan uit. In het actienetwerk kan ik hier een veel actievere rol in spelen.”

Regie, verbinden en opschalen

Samen met Marc van Gemert houdt Adilia zich bezig met het coördinatorschap van het netwerk. “Wij kijken naar wat er gebeurt op de hoofdlijn. Kunnen we nu mensen in het netwerk helpen? Kunnen we nu initiatieven met elkaar verbinden? We zorgen voor een goede voorbereiding van bijeenkomsten en overleggen.” Ook zorgen ze er samen voor dat kansen gepakt worden en niet blijven liggen. “Binnenkort gaan we in de hele regio op bezoek bij gemeentes en bedrijven om te kijken hoe we het nog beter kunnen doen. Hoe kunnen we nieuwe partners betrekken bij het actienetwerk en haar doelstellingen? Wat kan het netwerk betekenen voor hen?”

Actienetwerk leidt tot langdurige samenwerking

Op de vraag waar Adilia trots op is, antwoordt ze direct: “Heel erg veel. Er zijn hele mooie concrete dingen gebeurd, maar het meest trots ben ik op de kracht van de samenwerking. De kracht waarmee je samen dingen doet en vooral kunt bereiken. Mensen hebben elkaar gevonden door een urgente en concrete doelstelling en dat heeft geleid tot een geweldige samenwerking. Een samenwerking tussen bedrijven, overheden, individuen en bewonersinitiatieven. Men kan elkaar vinden en is aan elkaar verbonden. Iedereen heeft elkaar nodig en daar kunnen we ook op de lange termijn mee door. Deze energiebesparing is al groot, maar we kunnen er samen voor zorgen dat er nog veel meer gebeurt.”

Onverwachte partners

“Bij deze samenwerking komen ook veel onverwachte partners kijken,” vertel Adilia. “Partners waaraan je eerder misschien niet dacht of mee in contact zou komen. Dat is niet alleen een van de mooiste resultaten, maar ook zeker een veelbelovend resultaat.” Als voorbeeld noemt Adilia de Fixbrigade Nederland. “Een aantal grote bedrijven hebben zich ontfermd om FIXbrigade Nederland van de vloer te krijgen. Andere bedrijven die energiebesparende materialen produceren, sluiten zich aan en tonen initiatief om te helpen. Ook diverse gemeenten sluiten zich aan en werken samen onder het motto één en één is drie. De onverwachte interesse is groot. Ook voor de gemeente is dit belangrijk. Met deze partners kun je op grote transitievraagstukken veel meer bereiken.”

Zelfde doel, ander kader

Adilia geeft aan dat die transitievraagstukken vaak ingewikkeld zijn. “Vaak wil iedereen hetzelfde bereiken, maar is het kader waarin dat mogelijk is te verschillend. Die kaders stellen ons dan niet in staat om het samen te doen. Dat kan in de kleine dingen zitten, maar ook hele grote vraagstukken zoals de verduurzaming van een VvE.” Die is volgens Adilia problematisch complex. “Een individuele VvE loopt tegen zoveel aan wanneer zij willen verduurzamen, laat staan alle duizenden VvE’s uit Nederland. Ook dat soort dingen pakken we nu aan. Hoe om te gaan met een web van regels waarin je terecht komt? En hoe alle belanghebbenden meekrijgen in beslissingen die grote impact hebben? Daar moeten echt oplossingen voor komen om energiebesparing ook na het halen van de 15% door te zetten.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.