De Zorgcirkel: op weg naar een duurzame zorginstelling

Gepubliceerd op 10 maart 2023 om 11:11

De Zorgcirkel, specialist in ouderenzorg in tal van verpleeghuizen, werkt al sinds 2015 aan verduurzaming. Met 160.000 m2 en 30 gebouwen is dat niet altijd even makkelijk. Toch bespaarde De Zorgcirkel afgelopen jaren ruim 27% energie. In dit artikel vertellen Dumain Malumba, Erwin de Boer en Jeroen Besseling ons alles over hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen. Over het vastgoed dat zij beheren, het laaghangend fruit en de plannen om De Zorgcirkel nog verder te verduurzamen.

Even voorstellen

De drie mannen hebben binnen De Zorgcirkel elk een eigen taak voor de invulling van de verdere verduurzaming. Erwin de Boer, dataspecialist van De Zorgcirkel, gaat over de monitoring van de energiedata en de inkoop van energie. Dumain Malumba is projectleider van bouwprojecten bij De Zorgcirkel en houdt zich vooral bezig met het verduurzamen van de schil van verpleeghuizen. Jeroen Besseling is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de locaties van De Zorgcirkel en zorgt voor uitvoering en realisatie van de kleinere duurzaamheidsplannen.

30 locaties en 160.000 m2

De Zorgcirkel verleent in een groot aantal verpleeghuizen zwaardere zorg aan ouderen. “Al deze mensen met bijvoorbeeld dementie wonen bij ons in de verpleeghuizen in Noord-Holland,” vertelt Erwin. “We beheren nu ongeveer 160.000 m2, waarvan 120.000 m2 eigendom betreft en directe aandacht krijgt. Vooral dit vastgoed houden we nu tegen het licht aan. We beheren recent vastgoed dat niet ouder is dan 10 jaar, maar we hebben ook te maken met monumentale gebouwen en vastgoed van meer dan 100 jaar oud. De uitdagingen bij deze gebouwen zijn zeker anders dan bij de nieuwe lichting.”

Jeroen vult aan: “We hebben een portefeuille van ongeveer 30 locaties, waarvan de driekwart van ons is en een kwart huur. De eigendomslocaties hebben op dit moment voorrang, daarnaast gaat verduurzaming bij huurlocaties toch vaak iets lastiger. Natuurlijk nemen we die wel mee in onze vraagstelling richting de eigenaar. Uiteindelijk is het de bedoeling dat elke locatie van het gas af gaat en ook andere passende verduurzamingsmaatregelen worden uitgevoerd.”

Binnen 5 jaar terugverdiend

“Momenteel zitten we in de afrondende fase van de vijfjaarsmaatregelen die wij als organisatie verplicht zijn door te voeren op basis van het ‘Activiteitenbesluit milieubeheer’ en de daaraan verbonden ‘Erkende maatregelenlijst voor energiebesparing,’” vertelt Jeroen. “We hebben het dan over investeringen die zich binnen 5 jaar terugverdienen.” Als voorbeeld geeft Jeroen: “Denk aan normale verlichting vervangen voor ledverlichting en het isoleren van cv-leidingen en appendages om geen warmte te verliezen. Daarnaast keken we naar de instellingen van installaties, om zo het verbruik te optimaliseren. Het gaat hier om eenvoudige maatregelen die we zonder al te veel kosten konden doorvoeren.” Erwin vult aan: “Ook hebben we bijvoorbeeld 3500 zonnepanelen gelegd op 7 locaties en hebben we de energiemonitoring van de gebouwen verbeterd.”

Energiemonitoring

In de loop der tijd bouwde Erwin een aantal tools om die energiemonitoring binnen het vastgoed van De Zorgcirkel te verbeteren. “We werkten al met een programma dat min of meer uitleest hoeveel energie er wordt gebruikt op verschillende locaties. Al deze data bracht ik onder in een tool en nu zien we precies in welke mate we het energieverbruik en de CO2-uitstoot terugdringen. En de kosten natuurlijk,” geeft Erwin aan. “Al die investeringen die we de afgelopen vijf jaar hebben gedaan en waar we eigenlijk al sinds 2015 mee bezig zijn, zien we terug in een energiebesparing van bijna 27,5%. Een keer in de maand haal ik die cijfers weer op en zien we precies hoeveel we zijn gedaald. Een enkele keer stijgt het verbruik weer en dat is vaak te wijten aan een koude buitentemperatuur. Dan hebben we weer meer warmte nodig.”

Tijd voor de schil

Na de vijfjaarinvesteringen is het volgens Dumain tijd voor de buitenschil van het gebouw en de grotere investeringen. “Dat het laaghangend fruit is aangepakt, is natuurlijk geweldig. We zijn op een punt dat we aan de slag moeten met grotere ingrepen en forse investeringen. Vanaf nu houden we ons voornamelijk bezig met de schil van het vastgoed. Dan moet je denken aan isolatie van het dak, de gevels, de vloeren en de ramen. Die terugverdientijd is natuurlijk veel langer en zo’n investering betaalt zichzelf niet zomaar terug. Maar we willen al ons vastgoed zo inrichten dat het past bij de eisen van nu. Gelukkig kunnen we gebruik maken van een aantal subsidies” zegt Dumain. “En het is ook niet voor niks. De aanpassing van de schil in combinatie met het vervangen van de warmtebron zorgt voor grote stappen naar een lager energieverbruik. We vervangen bijvoorbeeld op het planmatige moment van vervanging ook alle cv-ketels voor warmtepompen.”

Bewoners ervaren weinig tot geen last

Dumain vertelt dat de buitenschil onder andere wordt aangepakt op de grootverbruik locaties. Dumain: “Dit gaat om ongeveer 12 gebouwen. We hebben het dan wel over best behoorlijke verpleeghuizen waarin De Zorgcirkel tal van mensen verpleegt. Over het algemeen ervaren zij geen last van onze vernieuwingen. Soms kan het zijn dat zij hun kamer even moeten verlaten als we met de gevel aan de slag gaan. Maar we zorgen goed voor ze.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.