Gezocht: Lid Raad Van Toezicht

Vanwege het vertrek van een van de leden van de Raad van Toezicht zoekt het ActieNetwerk GasTerug een Lid Raad van Toezicht, bij voorkeur met bestuurlijke ervaring in of met openbaar bestuur in de metropoolregio Amsterdam.

Wil je je sterk maken voor het verbinden van partijen die gezamenlijk werken aan steeds meer energiebesparingsmaatregelen in de metropoolregio Amsterdam, dan is deze rol bij het Actienetwerk GasTerug iets voor jou.

 

Stichting Actienetwerk GasTerug

Voor energiebesparende initiatieven van overheden, MKB/bedrijven en andere instanties die vastlopen zijn wij dé go-to partner die met domeinoverstijgende aanpak, doorbraaktafels en ons brede netwerk de boel lostrekt. 

We onderscheiden ons door onze actiegerichtheid, initiatieven-pijplijn (van pilot tot opschalen) en faciliteren kennisdeling en schaalbaarheid (overdraagbare kennispakketten).

 

Achtergrond

Het actienetwerk is opgezet direct na de inval van Rusland in Oekraïne om minder afhankelijk te zijn van het Russische regime, minder inkomsten aan hen te leveren en minder last te hebben van de hoge gasprijzen. Toenmalige wethouder Duurzaamheid van Amsterdam – Marieke van Doorninck – nam het initiatief en op de eerste netwerkbijeenkomst zei Diederik Samson: “Als ieder Europees land het gasverbruik met 15% reduceert, zijn we van het Russische gas af.” Het Actienetwerk 15% GasTerug was geboren en het doel snel gesteld: vóór 1 januari 2023 15% structurele gasreductie door middel van energiebesparingsmaatregelen.

Mede door ons netwerk nam het gasverbruik in de 30 aangesloten gemeenten in 2022 met 21% af. De oorlog is geen voorpaginanieuws meer, maar onze missie is relevanter dan ooit door de (kosten van de) duurzame energietransitie, netcongestie en energie-armoede. Daarom zijn we sinds 1 januari Stichting Actienetwerk GasTerug en blijven we de kracht van ons actienetwerk inzetten voor radicale energiebesparing. Niet meer alleen voor gas- maar met als doel brede energiebesparing in de regio te stimuleren en toegankelijk te maken voor heel Nederland.

We zijn een breed netwerk met een zeer diverse samenstelling: meer dan 120 actieve mensen uit bedrijven, brancheorganisaties, particuliere initiatieven, overheden, instellingen, nutsbedrijven hebben zich er ondertussen aan verbonden en het aantal deelnemers groeit. Ons netwerk heeft een uniek karakter doordat er maatschappelijk gepionierd wordt: er worden dwarsverbanden gelegd die vaak ontbreken om beleidsplannen tot concrete stappen te brengen. De basis is samenwerking tussen verschillende partijen, kansen pakken en energie volgen, complexiteit te lijf gaan, vanuit mogelijkheden en resultaat denken en zo knelpunten wegnemen. 

Voorbeelden van energiebesparenden initiatieven waar we op dit moment mee maatschappelijk pionieren zijn witte daken (ipv zwart bitumen daken), waterzijdig inregelen (ism IPW en Ymere), duurzame koelsysteem the ICECUBE (ism DCS), en persoonsverwarming (ism SIGRA).

 

De stichting

De stichting, met een horizon tot 2030, werkt met een Raad van Toezicht en een directeur-bestuurder. De directeur-bestuurder leidt het netwerkbureau dat de formele administratieve basis voor het actienetwerk vormt en het netwerk ondersteunt bij het uitvoeren en uitbreiden van de activiteiten waarmee het doel bereikt wordt.

De stichting organiseert, onafhankelijk van specifieke spelers in het actienetwerk, een natuurlijk gegroeid netwerk dat financieel en ‘in kind’ draait op bijdragen vanuit netwerkpartners en overheden zoals (op dit moment) o.a. gemeente Amsterdam, Metropoolregio Amsterdam en Provincie Noord-Holland. Het bestuur van de stichting zal een actieve rol hebben om de funding te continueren en uit te breiden. Voor 2024 zijn de middelen verzameld om de basis en een aantal concrete projecten te kunnen garanderen.  

 

Raad van Toezicht

Governance: De Raad van Toezicht houdt toezicht op het beleid en bedrijfsvoering van de stichting en treedt op als werkgever voor de directeur-bestuurder die (1) een netwerkbureau leidt en (2) een netwerkraad opbouwt op basis van de huidige werkwijze van het actienetwerk. 

Rol: De Raad van Toezicht verleent goedkeuring aan bepaalde (strategische) besluiten en handelt waar nodig proactief. In deze opbouwfase is meedenken over de opbouw van het netwerkbureau en de netwerkraad van belang. De uitvoerende en bestuurlijke verantwoordelijkheid ligt bij de directeur-bestuurder. De verhouding tussen bestuur en toezicht ligt vast in de statuten van de stichting. De voorzitter en leden van de Raad van Toezicht worden benoemd voor een periode van 3 jaar. Op verzoek zijn de statuten in te zien.

Werkwijze: De Raad van Toezicht vergadert in de opbouwfase 6 - 8 keer per jaar. Bij deze vergaderingen is naast de RvT de directeur-bestuurder aanwezig. Een actieve deelname aan brede bijeenkomsten van het netwerk wordt gewaardeerd.

Samenstelling: De Raad van Toezicht moet evenwichtig zijn samengesteld, in termen van kennis en ervaring, rolvervulling en persoonlijke stijl. Naast de huidige vier leden van de Raad van Toezicht zijn we op zoek naar een lid dat ervaring heeft in het openbaar bestuur, het politieke speelveld van de Metropoolregio Amsterdam en met fondsenwerving. 

 

Profiel Lid Raad van Toezicht

Als lid van de Raad van Toezicht vul je een belangrijk deel van de volgende rol in:

  • Je hebt bestuurlijke ervaring en sensitiviteit voor bedrijfsmatige kansen en risico’s;
  • Je adviseert bij de verdere op- en uitbouw van het actienetwerk en het netwerkbureau;
  • Je onderhoudt, mede vanuit de werkgeversrol, een goede en transparante relatie met het bestuur / de directeur-bestuurder op basis van wederzijds respect en vertrouwen;
  • Je legt met diverse stakeholders contact, bent proactief en transparant in communicatie en informatieverstrekking en kan goed werken in collegiaal teamverband;
  • Je erkent het belang voor de medewerkers van (sociale) veiligheid, diversiteit en integriteit, en ziet erop toe dat deze punten ook op de agenda staan bij het bestuur.

 

Gewenste deskundigheden en achtergronden

  • Je hebt toezichthoudende/bestuurlijke ervaring, bij voorkeur bij het opbouwen van een meerjarige organisatie en het aangaan van allianties die het Actienetwerk kunnen versterken;
  • Je hebt ervaring in of affiniteit met de politiek  en/ of het openbaar bestuur;
  • Je hebt bij voorkeur ervaring met de financiële aspecten van een toezichthoudende rol;
  • Je hebt visie op netwerkdynamiek, bent een goede sparringpartner voor het bestuur/de bestuurder;
  • Kennis van duurzaamheidssector, wet- en regelgeving;
  • Je toont samen met de andere leden van de Raad van Toezicht leiderschap, neemt verantwoordelijkheid voor de samenstelling, complementariteit en het functioneren van de Raad van Toezicht en het bestuur alsmede voor de onderlinge dynamiek.

 

Ervaring op een of meer van de volgende ervaringsgebieden is een pré

Bestuurlijke ervaring; Strategisch-bestuurlijke inzichten m.b.t. maatschappelijke organisaties; Breed zicht op maatschappelijke ontwikkelingen, in onderscheiden sectoren of beroepen; Verankering in de Metropoolregio; Kennis van duurzaamheidssector, wet- en regelgeving; Ervaring en affiniteit met het functioneren in netwerken van uiteenlopende partijen; Ervaring als penningmeester of auditor.

Als gebruikelijk bij Raden van Toezicht, moeten de leden geen conflicterend belang hebben (zoals financiering/subsidiëring van activiteiten die vanuit een andere functie worden uitgevoerd) in het Actienetwerk GasTerug.

 

Beloning

Het betreft een onbezoldigde functie. Wel is in de statuten opgenomen dat de Raad van Toezicht recht heeft op vergoeding van representatiekosten.

 

Planning 

De selectiegesprekken zullen plaatsvinden in september. De functie start liefst per oktober, of zo snel als in overleg mogelijk is. 

 

Proces werving

  • Interesse kun je kenbaar maken tot 9 september met een onderbouwing per mail, via contact@actienetwerk-gasterug.nl.  Tussen 9 en 14 september nemen we contact met je op om een gesprek te plannen.
  • Daarna zal de huidige RvT, in samenspraak met de voorzitter RvT, een besluit nemen over de invulling.

 

Op aanvraag beschikbaar:

  • Management Samenvatting Plan 2024 - 2030 Actienetwerk GasTerug
  • Statuten