Je huis verduurzamen. Dat klinkt makkelijk en snel gedaan, maar dit is niet voor iedereen even betaalbaar. Gelukkig voert De FIXbrigade Amsterdam kleine energiebesparende maatregelen uit bij bewoners die leven in energiearmoede en het minder breed hebben. Van achterstallig onderhoud tot infraroodmetingen, de FIXbrigade zorgt met een paar aanpassingen voor een lagere energierekening. Maar wanneer kom je in aanmerking voor de FIXbrigade, wat doet een FIXer precies en hoe is de FIXbrigade in Amsterdam ontstaan? We spreken met een van de oprichters Jannekee Jansen op de Haar van Jungle Amsterdam, een duurzaamheidscentrum voor mensen met een smalle beurs.
Het begin van de FIXbrigade
“Het begin van de FIXbrigade ontstond vanuit een spreekuur van Jungle Amsterdam,” vertelt Jannekee. “Bij Jungle verbinden we duurzaamheid aan praktische projecten. Zo’n project kan ontstaan vanuit vragen van buurtbewoners. Zo ook de FIXbrigade, die is ontstaan uit een een energiespreekuur. Op dit spreekuur kwamen heel veel mensen met klachten over hun woning en hun energierekening. Denk aan tocht en kou. Toen heeft Francis Langedijk, onze hoofdFIXer en medeoprichter, in die huizen infraroodmetingen gedaan. Daardoor kregen we mooie rapporten en zagen we precies waar de problemen binnen de woning zich voordoen. Francis merkte toen op dat hij al deze problemen eigenlijk zelf kon repareren, fixen. Zo is eigenlijk het idee geboren van de FIXbrigade. We zijn begonnen met één fiets en een gereedschapstas tot die fiets het begaf. Inmiddels reizen we met meerdere (elektrische) bakfietsen, materialen en teams door Amsterdam Oost, Noord en Nieuw-West.”
Hulp van de FIXbrigade
Als je hulp krijgt van de FIXbrigade dan ziet dat er ongeveer zo uit. Jannekee: “Als bewoner van het huis loop je samen met een FIXer het hele huis rond. Er wordt dan vanuit de klachten van de bewoner geredeneerd. De bewoner zegt bijvoorbeeld: deze kamer wordt nooit warm of het is hier altijd vochtig. Al deze problemen noteren we, we kijken wat de oorzaak kan zijn en de bewoner krijgt dan advies. Denk aan een andere verbeterde inrichting van het huis of het advies om bepaalde energieslurpende spullen in huis te verwijderen. Ook adviseren we aanpassing van het gedrag. Daarnaast krijgen bewoners vaak advies over ventilatie, want isoleren is leuk maar dan moet je ook goed ventileren. Anders krijg je weer andere problemen. Vervolgens komen we een dag terug en fixen we alle geconstateerde zaken. Op zulke dagen kijken we ook naar de cv-ketel en gebruiken we vaak nog extra meetapparatuur. In sommige gevallen, bij schimmel bijvoorbeeld, doen we nog een binnenklimaatmeting. Per gezin hebben we ongeveer 100 euro aan budget beschikbaar.”
Achterstallig onderhoud
“Helaas doen we ook veel werk dat huiseigenaren eigenlijk zouden moeten doen,” zegt Jannekee.. “We realiseren dat we vooral heel veel achterstallig onderhoud doen. Je kan een tochtstrip pas met succes plaatsen als een deur of raam goed sluit. We komen bijna bij alleen maar huurwoningen en mensen geven aan al jaren aan de bel te trekken bij de corporaties. Het bekende verhaal in Amsterdam: mensen met een schimmelwoning. Zij krijgen steeds te horen dat ze niet goed ventileren. Maar uit onze meetapparatuur blijkt vaak iets anders. Muren zijn vochtig en ventilatiekanalen zitten verstopt. Dat moeten wij dan eerst oplossen anders heeft isoleren ook geen zin. Het is niet onze taak, maar wij laten deze gezinnen niet in ellende zitten.”
Wanneer kom je in aanmerking voor de FIXbrigade?
Wanneer kom je in aanmerking voor de FIXbrigade? Je kunt rekenen op hulp van de FIXbrigade in de Amsterdamse stadsdelen Oost, Noord en Nieuw-West als je onder de 140% van het minimumloon verdient. “Dat is omgerekend 2400 euro bruto per maand. Dan kun je je al aanmelden voor hulp. Maar wij zoeken de gezinnen ook graag op. We komen bijvoorbeeld op allerlei buurtbijeenkomsten en daar vertellen we het verhaal van de FIXbrigade. En dan kunnen mensen zich daar ook opgeven. We hebben gemerkt dat je eerst vertrouwen moet wekken, voordat iemand je binnenlaat. Dat begrijp ik ook,” zegt Jannekee.
Steeds meer vraag voor FIXers in Nederland
“De FIXbrigade leunt eigenlijk op twee poten. Aan de ene kant isoleren we huizen van gezinnen die het moeilijk hebben, aan de andere kant leiden we mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt op tot FIXers. In ons geval zijn dat vaak statushouders. We kunnen altijd nieuwe FIXers gebruiken,” geeft Jannekee aan. “We willen namelijk altijd uitbreiden, vooral in Noord en Nieuw-West, waar de vraag nu erg groot is. We krijgen ook regelmatig telefoontjes uit andere stadsdelen met de vraag wanneer we daar komen helpen. De vraag naar de FIXbrigade is in heel Nederland gegroeid. Toen er meer bekendheid kwam over de FIXbrigade werden we bijvoorbeeld benaderd door Zaanstad. Die hebben we geholpen met het opzetten van een FIXbrigade. En daarna kwam Weesp er ook bij. Nu zijn er al een stuk of 70 gemeentes die zich hebben aangemeld. En zo is uit de FIXbrigade Amsterdam eigenlijk FIXbrigade Nederland ontstaan,” sluit Jannekee af.
Reactie plaatsen
Reacties