Veilig warm de winter door

Gepubliceerd op 6 december 2022 om 09:54

Door de hoge gasprijzen en daardoor hogere energierekening, gaan mensen op zoek naar andere manieren om hun huis te verwarmen. Niet alleen de open haard gaat weer vaker aan, ook alternatieve manieren, zoals waxinelichtjes en elektrische dekens, om het huis en jezelf te verwarmen worden getest. Bij enkele manieren neemt het risico op brand in de woning snel toe. We leggen je daarom met tips van de Brandweer uit hoe je je huis en jezelf veilig en slim verwarmt. Zo komen we samen warm de winter door. 

Onderhoud CV-ketel 

Om je huis veilig en slim te verwarmen is onderhoud een belangrijk onderdeel. Laat je CV-ketel jaarlijks checken door een gecertificeerd monteur. Dit is niet alleen goed voor je eigen veiligheid, ook geeft de ketel zo optimaal warmte af. Daarnaast is het belangrijk om de CV-ketel regelmatig te ontluchten en bij te vullen. Om energie en geld te besparen kun je de temperatuur van de CV-ketel omlaag brengen naar 60 graden celcius en de eco-stand aanzetten. Hoe je dit doet wordt heel handig uitgelegd op zetmop60.nl

Zorg voor schoon hout en een schone schoorsteen

Maak je deze winter gebruik van een hout-, pellet-, elektrische kachel of een open haard? Zorg dan voor schoon en droog hout. Op deze manier komen er minder schadelijke stoffen vrij in de woning. Denk er ook aan om nog voor het stookseizoen de schoorsteen te vegen. Weet je niet hoe dat moet? Laat dit dan door een professional doen. Verwarm je je woning deze winter met een olie- of petroleumkachel? Zorg er dan voor dat deze op afstand staat van jouw meubels. De stralingswarmte kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Moet je de kachel bijvullen met vloeistof? Wacht dan tot deze helemaal is afgekoeld. 

Ventileer de woning goed

Om je woning goed en veilig te verwarmen is ventilatie heel belangrijk. Droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht. Daarnaast heeft open vuur zuurstof nodig voor een goede verbranding. Zet daarom altijd een raampje open en lucht in ieder geval dagelijks de woning. Krijg je hoofdpijn, voel je je suffig, ben je vermoeid of beslaan de ramen? Dat kunnen tekenen zijn van koolmonoxide. Bel dan meteen 112. Zij helpen je snel verder. Op de website van de brandweer lees je meer over deze sluipmoordenaar. 

Isoleer de woning goed

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg ervoor dat er geen warmte kan ontsnappen. Zo verbruik je niet onnodig energie. Houd de deuren dicht van de kamers waar je bent en plaatst tochtstrips en deurdrangers waar nodig. Zorg ervoor dat je woning geïsoleerd is en plaats dubbelglas. Het is logisch dat niet iedereen de financiële middelen heeft om het huis te isoleren. Heb je het momenteel niet breed en maak je je zorgen over aankomende winter? Je kunt altijd hulp vragen van een energiecoach en ook de FIXbrigade schiet mensen graag te hulp. Zo gaan we samen warm de winter door. 

Zet je kaarsen op een veilige plek

Als het donker wordt, is het fijn om het thuis gezellig te maken. En daarbij komen vaak kaarsen en waxinelichtjes kijken. Ook al is een waxinelichtje klein, de schade kan enorm zijn. Plaats de kaarsen en waxinelichtjes daarom altijd in een houder, waardoor deze steviger staan. Let er ook op dat druipend kaarsvet niet leidt tot ontbranding. 

Check je snoeren en kabels

Check de snoeren en kabels van jouw verwarmingsapparaten regelmatig. Op deze manier voorkom je dat je slechte stekkers in het stopcontact steekt die mogelijk brand kunnen veroorzaken. Gebruik je een elektrische deken of een elektrisch kacheltje? Sluit deze dan direct aan op het stopcontact en maak geen gebruik van tussenstations, zoals stekkerdozen of verlengsnoeren. 

Rookmelders

In alle gevallen is het belangrijk om je woning op elke verdieping te voorzien van goede rookmelders. Vanaf 1 juli 2022 is dat zelfs verplicht. Je hangt een rookmelder makkelijk op met dubbelzijdige tape of een spijker. Hang je rookmelder aan het plafond, want rook stijgt op. Heb je al rookmelders in huis? Check dan regelmatig of de batterijen het nog doen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.