Bijeenkomst Duurzaam Beheer: inspireren en quick wins

Gepubliceerd op 31 maart 2023 om 09:46

Het netwerk werkt actiegericht en succesvol samen met verschillende stakeholders zoals zorginstellingen, mkb, bewoners, kantoren en bedrijventerreinen. Op maandag 27 maart kwamen facilitair medewerkers van deze branches samen in Pakhuis de Zwijger voor een sessie Duurzaam Beheer. Om elkaar te inspireren, maar vooral om van elkaar te leren op het gebied van energie besparen. Onder andere Rob Klinkert (PWC Nederland), Jord Sijgers (Equans), Elles Arxhoek (Viva zorggroep) en Cees van der Spek (Edge Technologies) deelden hun kennis en ervaring. Zij vertelden over hun quick wins, de obstakels die zij onderweg tegenkomen en hoe ze die aan de kant schuiven. De aansluitende kennissessies werden geleid door Herman Brouwer (RVO), Orin Tijsse Klasen (TKI Energie) en André Hekma (Arcadis).

Aftrap bijeenkomst

Ook al is het maandagmiddag, de zaal is goed gevuld met belanghebbende uit de hele Metropoolregio Amsterdam die zich graag inzetten voor energiebesparing. Carlinke Jansen, moderator, en Adilia Roda, regisseur van het actienetwerk, trappen de bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger af. Adilia vertelt onder andere over het ontstaan van het netwerk. Op de vraag van Carlinke waarom het netwerk belangrijk blijft, antwoordt Adilia: “Het is de kracht van samenwerking waardoor het netwerk belangrijk blijft. We zitten hier nu met belanghebbende uit de hele regio, van horeca-eigenaren tot facilitair medewerkers van de grootste zorginstellingen. En juist die langdurige samenwerking maakt dat het netwerk zoveel kansen biedt. Iedereen kan elkaar vinden en iedereen wil hetzelfde bereiken, namelijk energiebesparing”.

Panelgesprek: regeltechniek?

Tijdens het daaropvolgende panelgesprek wordt een ding snel duidelijk: data en de regeltechniek van apparaten spelen een erg grote rol in de mogelijkheid om te verduurzamen. Het panelgesprek vindt plaats met drie personen uit verschillende branches en er worden constant tips en tricks gedeeld door en voor het publiek.

Jord Sijger, Energy Consultant bij Equans, vertelt als eerste over de weg die zij namen richting verduurzaming. Tijdens zijn verhaal blijft hij hameren op het feit dat data een belangrijke rol spelen. “Dat je energielabel zegt dat er een mogelijkheid is dat je gebouw goed presteert, betekent niet dat dat ook het geval is. Blijf daarom altijd alert op de data. Van het ene gebouw kun je alles aflezen, bij een ander duurt het lang. Kijk naar de instellingen van je apparaten en loop actief rond, wat kan ik anders instellen?”

Rob Klinkert, Portfolio Manager bij PWC Nederland, is het hier mee eens. Met regeltechniek ging hij van 200.000 m3 gas naar 130.000 m3 gas. Als voorbeeld geeft hij een vakantierooster: “We denken na over de simpelste dingen. Denk aan: wie werkt er nou echt na 7 uur nog in een kantoorgebouw? Dan kan de verwarming dus al lang uit, want het blijft wel even warm. We hebben gekeken naar de kleine maatregelen. Doordat we dit soort dingen dankzij data veel beter op orde hebben, zien we ook sneller waar het fout gaat. Het is van belang om te blijven monitoren.”

Elles Arxhoek, Vastgoed en Duurzaam Inkoopbeleid bij VivA! Zorggroep, vertelt over de mate waarin de zorginstelling energie bespaarde en het zilveren certificaat dat zij onlangs in ontvangst namen. “Met 17 woon-zorglocaties is inzicht in energieverbruik het allerbelangrijkste. We hebben locaties waar 24 uur zorg wordt gegeven, dus de verwarming zo maar een graad lager kan niet altijd. We keken naar andere dingen zoals het wassen, de horecavoorzieningen, timers op lichten en ga zo maar door. Tot nu toe hebben we 23% energie bespaard door kleine maatregelen en goed monitoren.”

Gedragsverandering

De drie panel sprekers en de deelnemers in de zaal zijn het erover eens dat gedragsverandering onder medewerkers een hele belangrijke factor is. Bij Elles in de zorginstellingen is dat niet altijd even makkelijk: “De zorg staat onder druk en verduurzamen is voor veel zorgmedewerkers zeker niet het belangrijkste. Dat begrijpen wij ook. We gaan nu in werkgroepen zitten op gedragsverandering, zoals het licht uitdoen.” Rob voegt hier aan toe: “Ja die kleine dingen werken echt. Wij zeggen bijvoorbeeld, het wordt kouder dus neem een sjaal mee.” Uit de zaal wordt duidelijk dat je vaak meer kan maken dan je denkt: “We hebben de verwarming al een tijd lager gezet, van 20,5 naar 19 graden, en klachten komen er niet. Mensen passen zich snel aan.”

Edge Technology over NET ZERO

Cees van der Spek, Edge Technologies, is een pionier in de gebouwde omgeving. In zijn praatje als keynote spreker vertelt hij over de gebouwen die vastgoedontwikkelaar Edge toekomstproof ontwikkelt en her-ontwikkelt. Hij laat het belang zien van NET ZERO. “En dat is meer dan alleen energie besparen en CO2-uitstoot verminderen. Het is de bedoeling dat we geen uitstoot meer genereren en als we dat wel doen, dan moeten we dat wat we genereren zelf opwekken. En als het mogelijk is binnen jullie vastgoed: ga van het gas af!”

Daarnaast laat hij de bezoekers uit de zaal kritisch nadenken en speelt hij met voorbeelden. “Veel gebouwen hebben een dak dat ze niet gebruiken. Waarom niet? Daar kunnen zonnepanelen op of je kunt zonnepanelen aan mij leasen. En wat doe je als je je gebouw verandert en het dak moet eraf? Dan hergebruik je dat dak voor een ander gebouw. Het gaat om circulair ondernemen.” Ook Cees bevestigt het belang van data en blijven monitoren. “Je kunt dagelijks bijsturen en zo tot het beste resultaat komen.”

In gesprek tijdens de kennissessies

Na de inspirerende woorden van Cees splitst de groep zich op in drie groepen voor een kennissessie over financiering, innovaties of energie besparen. Herman Brouwer, energieadviseur bij RVO, verzorgt de sessie financiering. Hij weet alles over de fiscale en subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van gebouwen. Orin Tijsse Klasen, innovatie analist versnelling energierenovaties bij TKI Energie, leidt de sessie innovatie. Hier vertelt hij over de innovatieve kansen voor het verduurzamen van gebouwen voor diegene die al een stapje verder zijn. De derde sessie energie besparen wordt geleid door André Hekma, projectleider Energie en Duurzaamheid bij Arcadis en ambassadeur van het #BuildingLife project. In de sessie kunnen deelnemers terecht voor vragen over duurzaamheidsmaatregelen op de korte termijn.

Ook meedoen?

Na de bijeenkomst zit iedereen vol met energie en goede ideeën. En dat is niet gek, want iedereen is hier met hetzelfde doel: energie besparen. Voor het ene bedrijf makkelijker gezegd dan gedaan, maar leren kun je hier in ieder geval. Ook een keer meedoen met een inspiratiesessie? Hou onze agenda in de gaten en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.