ICECUBE voorkomt dat onze manier van koelen de aarde nog verder opwarmt

Gepubliceerd op 21 februari 2024 om 08:27

Dutch Climate Systems (DCS) besteedde meer dan vijftien jaar aan het bereiken van één doel: het ontwikkelen van een echt alternatief product voor airconditioning, op basis van water. Het bedrijf wil voorkomen dat de manier waarop wij koelen de aarde nog verder opwarmt; want airco’s slurpen energie en lekken F-gassen (broeikasgassen) die honderden tot duizenden keren schadelijker zijn dan CO2. Arthur van der Lee werkt al die jaren mee aan het behalen van dat streven. Sinds een jaar levert het bedrijf hét alternatief: de ICECUBE. Wij spraken business developer van DCS Arthur over het belang van het product en over de pilots die het bedrijf graag nog wil draaien in de Metropoolregio Amsterdam.

In paar jaar tijd van een aantal naar miljoenen airco’s in Nederland

‘Het belang om een alternatief te ontwikkelen voor airconditioning is heel groot. Airco’s slurpen energie en lekken F-gassen, die veel schadelijker zijn dan CO2. CO2 heeft global warming potential 1, F-gassen zijn vaak honderden en vaak zelfs duizenden keren schadelijker dan dat. En airco’s lekken die gassen altijd,’ legt Arthur uit. ‘Vijftien jaar geleden was een airco iets wat slechts een paar kantoren hadden, nu is airco er eigenlijk voor iedereen. In de zakelijke markt is het bijna niet meer logisch als je geen koeling hebt, voor woningen werden de afgelopen vijf jaar jaarlijks honderdduizenden airco’s verkocht en ook op scholen is er steeds meer vraag naar koeling. Zo zijn we in een paar jaar tijd opeens van een aantal naar een paar miljoen airco’s in dit land gegaan.’ Daarmee heeft Arthur het over bijna alle soorten airco’s, maar niet over de warmtepomp, die ook fungeert als airco en dezelfde F-gassen lekt: ‘maar dat is een ander belangrijk onderwerp’. 

Zonder F-gassen halve graad minder opwarming van de aarde

Na vele jaren van continu investeren, bracht Dutch Climate Systems vorig jaar eindelijk haar ICECUBE op de markt. Het bedrijf wil met dat alternatief voor airconditioning voorkomen dat onze manier van koelen de aarde nog verder opwarmt, haar missie is dan ook: cooling the planet. ‘Het product koelt door verdamping, dus op een natuurlijke manier. Het voldoet aan alle comforteisen, is gemaakt van gerecycled plastic en verbruikt 80 procent minder elektrische energie. Heel Nederland wordt op dit moment volgezet met airco’s; die zorgen voor allemaal extra F-gassen en heel veel extra energieverbruik, met de ICECUBE kunnen we dat voorkomen.’

Daar voegt Arthur aan toe dat ‘belangrijk onderzoek van onder meer de Nederlandse onderzoeker Guus Velders concludeerde dat het een halve graad opwarming van de aarde scheelt als we die gassen niet meer gebruiken’. Recentelijk is er dan ook een wet aangenomen om die F-gassen uit te faseren en vanaf 2050 volledig te verbieden.

ICECUBE is klaar en leverbaar, alsnog behoefte aan pilots in de MRA

Sinds vorig jaar levert Dutch Climate Systems de ICECUBE aan de eerste klanten. Toch wil het bedrijf graag nog drie pilots draaien in de MRA; in een school, een kantoor en een zorginstelling: instanties waarbij koeling belangrijk is, maar waarbij het allemaal net anders werkt.

‘Het is belangrijk dat er plekken zijn waar mensen ons systeem kunnen zien en voelen. Deze manier van koelen en ventileren is iets nieuws, en dat moeten mensen leren kennen, begrijpen wat ervoor nodig is en zien hoe het eruitziet,’ licht Arthur toe. ‘We hebben eerder projecten gedraaid, zoals op een school in Ter Apel en in het oude hoofdkantoor van Greenchoice in Rotterdam, maar die liggen wat ver van de MRA. Daarom vinden we het belangrijk om voorbeeldlocaties in de MRA te hebben.’ Om dit te realiseren, helpt ook het actienetwerk mee door middel van een financiële bijdrage en medewerking van de netwerken van Sigra en de Green Business Club

4e Montessorischool De Pinksterbloem is eerste voorbeeldlocatie in MRA

Deze week maakte Dutch Climate Systems bekend dat de Amsterdamse scholengroep Staij met een klaslokaal van de 4e Montessorischool De Pinksterbloem de eerste voorbeeldlocatie wordt in de MRA. De school profiteert daarmee van alle diensten van Dutch Climate Systems en behoudt de installatie na de pilotperiode, ook neemt DCS een deel van de kosten op zich. ‘Dat klaslokaal is voor twintig jaar klaar,’ zegt Arthur daarover. Daarmee is de levensduur van de ICECUBE over het algemeen hoger dan die van airco’s: ‘Een gewone goedkope airco gaat vijf tot zeven jaar mee. Een grote dure zo’n twaalf jaar.’ 

Langsgaan op een voorbeeldlocatie of zelf een voorbeeld zijn

Bezoekers krijgen tijdens hun bezoek op een voorbeeldlocatie naast een beeld en gevoel bij de ICECUBE ook een stukje uitleg over de installatie en wat ervoor nodig is. ‘We zorgen ervoor dat het inpasbaar en installeerbaar is, en leveren alle benodigde functies: ventilatie, koeling, warmteterugwinning en CO2-sturing. Ook doen we bij deze voorbeeldprojecten een analyse op drie vlakken: energetisch, milieu en financieel, zo geven we inzicht in wat de ICECUBE oplevert op al die gebieden. Schaf je de unit zelf aan, dan kost dat wel wat, maar je bespaart op veel andere kosten, zoals op die voor onderhoud en energie. Doel en mikpunt is dat de totaalinstallatie concurrerend is met de huidige prijzen.’

Wil je komen kijken op een voorbeeldlocatie? In mei dit jaar zal de ICECUBE in het klaslokaal geïnstalleerd worden. In samenspraak met de voorbeeldlocatie(s) kunnen geïnteresseerden langskomen om te kijken. Daarvoor kun je je aanmelden bij Arthur via arthur@dcs.cool of door te bellen naar DCS (085 065 5249). Kantoren en ziekenhuizen die graag zelf een voorbeeldproject faciliteren, kunnen zich ook bij Arthur melden. De ICECUBE dient zich als decentrale toevoeging aan een klimaatsysteem in een bestaand gebouw. 

 

Aangevuld per november 2024: 

Filmpje over de pilot

Inmiddels is de pilot al een paar maanden in volle gang en hebben vele mensen de ICECUBE in werking gezien op de 4e Montesssortischool De Pinksterbloem. Bekijk hier het filmpje dat hierover is gemaakt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.