Coenraad de Vries is een van de leden van de Raad van Toezicht van ons actienetwerk. De ondernemende aanpakker woont op IJburg, houdt van watersport en is, naast met zijn familie, heel erg graag bezig met zijn werk. Met zijn praktische aanpak en down to earth karakter versterkt hij de vijfkoppige raad, en met zijn jarenlange ervaring in de financiële sector brengt hij een waardevolle kijk op geldzaken mee. Innovatie en vernieuwing enthousiasmeren hem, en die aspecten spreken hem dan ook erg aan in het actienetwerk én de mensen die daarbij horen. We spreken hem over zijn nieuwe functie als lid van de Raad van Toezicht. Wie is Coenraad, welke expertise brengt hij mee en waarom juist actienetwerk GasTerug?
Maatschappelijk ondernemen voor meer positieve impact
Coenraad werkt zijn hele carrière al in de financiële sector. Eerst in de commerciële sector, bij de Fortis-groep, maar die wisselde hij in 2006 bewust in voor de maatschappelijke sector; hij richtte daarin zelfs samen met Laura Rooseboom meteen een eigen duurzaam financieringsbedrijf op: StartGreen Capital. ‘Ik vind het belangrijk dat iedereen in elk geval probeert een maatschappelijke bijdrage te leveren en wilde zelf meer positieve impact creëren met mijn werk. In mijn studietijd heb ik al wat bedrijven gehad in de maatschappelijke sector en in mijn vrije tijd was ik altijd nog bezig met maatschappelijk ondernemen,’ vertelt Coenraad.
Investeren in duurzame start-ups en energieprojecten in vroege fase
Met StartGreen combineert hij financieel en maatschappelijk rendement. ‘Ik vind niet dat je een compromis zou moeten sluiten, ik denk dat het mogelijk is om iets wat meerwaarde heeft te financieren. Zo maak je twee keer dividend.' Met StartGreen investeert hij in duurzame start-ups en energieprojecten in een vroege fase. ‘Dat is maatschappelijk verantwoord, en dat vind ik veel leuker dan alleen maar gericht zijn op geld verdienen. Dat vond ik niet interessant,’ legt hij uit.
Al ziet hij wel heel erg de maatschappelijke waarde van geld: ‘Met geld kun je ook heel veel goede dingen doen; het kan een krachtig middel zijn dat je heel positief kunt neerzetten.’ En dat doet hij dan ook.
Juist leuk dat het allemaal nog niet zo is uitgekristalliseerd
Naast een waardevolle bijdrage aan duurzame start-ups en energieprojecten, draagt hij nu ook bij aan ons actienetwerk - dat hij overigens nog niet heel goed kende toen hij op de vacature reageerde: ‘Ik zag de vacature, vond die leuk en heb contact opgenomen,’ licht hij kort en bondig toe. ‘De Metropoolregio Amsterdam is een groot gebied en ik woon er zelf, dus het is herkenbaar. Het netwerk heeft hier al heel veel moois opgezet, maar er is ook nog veel ruimte voor verdere invulling en uitbouwen. Ik vind het juist leuk dat het allemaal nog niet zo is uitgekristalliseerd. Ik ben een bouwer en zet graag dingen in gang,’ licht hij zijn keuze toe.
Veel te winnen met het bij elkaar brengen van praktische maatregelen
Coenraad noemt energiebesparing hét thema om de energietransitie te realiseren; daar zit volgens hem verreweg de meeste winst in. ‘Er is veel te winnen met praktische maatregelen. Als we die bij elkaar kunnen brengen, kunnen we heel grote stappen maken.’
Daarmee doelt hij vooral op gasbesparing. ‘Ik zeg weleens: “Inmiddels is ongeveer 20 procent elektriciteitsgebruik duurzaam, dat is een mooie stap, maar het gaat dan wel over gemiddeld 40 procent van 20 procent. Het grootste deel, 60 procent, van ons energieverbruik is bedoeld voor warmte en daardoor voornamelijk gasverbruik.”'
Aan die gasbesparing en het zetten van die heel grote stappen, draagt hij nu ook via ons netwerk zijn steentje bij. ‘Ik kan meedenken, mijn netwerk inzetten, mijn expertise inbrengen waar nodig en kijken of ik mee kan helpen om een aantal dingen te versnellen,’ sluit hij af.
Reactie plaatsen
Reacties