Nieuwe directeur met een vertrouwd gezicht: Ieteke Schouten aan het roer van GasTerug

Gepubliceerd op 21 maart 2025 om 10:06

2024: Een transitiejaar

Met het vertrek van Raymond Israel nemen we afscheid van een directeur die zich vol overgave heeft ingezet voor GasTerug. Onder zijn leiding is de organisatie getransformeerd van crisisclub naar een stabiele stichting met solide financiering, gestandaardiseerde pilots en een breed netwerk. We zijn dan ook verheugd dat Raymond verbonden blijft aan het netwerk en toetreedt tot de netwerkraad.

Raymond: "Het afgelopen jaar was bijzonder uitdagend voor mij, zowel professioneel bij het formaliseren van de stichting en het veiligstellen van langere termijn subsidies, als persoonlijk met het verlies van beide ouders. Hoewel intensief, heb ik dit werk altijd met veel voldoening gedaan. Nu de stichting een nieuwe fase ingaat, is het tijd voor een andere aanpak. Ik ben verheugd dat Ieteke het stokje van mij overneemt. Ze is perfect gepositioneerd om deze rol te vervullen."

Inzetten op meer energiebesparing

Ieteke Schouten is sinds voorjaar 2024 als strategisch adviseur betrokken bij het Actienetwerk. Samen met Raymond heeft zij het fundament gelegd voor de huidige organisatie.

"Met veel plezier heb ik met Raymond samengewerkt, gelukkig blijft hij in de buurt." zegt Ieteke. "We hebben een ijzersterk team en een betrokken netwerk waarmee we met volle kracht de volgende fase ingaan. Wij trekken  energiebesparende initiatieven die niet van de grond komen los. En daarmee zetten we energiebesparing in beweging."

Verbinden en activeren

Van nature neemt Ieteke een verbindende en activerende rol op zich. Met haar ervaring in verschillende sectoren brengt ze snel structuur in complexe vraagstukken. Sociale verandering en duurzaamheid zijn rode draden in haar loopbaan – van het uitbouwen van deelplatform Peerby en persvoorlichter in het kernteam van de huidige Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman tot haar werk bij DSM-Niaga in de circulaire economie.

2025: 5 energiebesparende initiatieven in praktijk

De toekomst vraagt om minder. Minder beslag op schaarse ruimte, minder energieafhankelijkheid, minder netcongestie,  en minder CO₂-uitstoot. Maar minder betekent niet minder doen – het betekent slimmer doen. Zowel qua energiebesparende maatregelen als gedragsverandering die daarvoor nodig is.

“Dit jaar brengen we minimaal vijf energiebesparende initiatieven in de praktijk. Als actienetwerk zorgen we ervoor dat goede ideeën als waterzijdig inregelen, witte daken, circulaire gordijnen, alternatieve koelsystemen voor gemeentelijk vastgoed, de ICECUBE en persoonsverwarring niet op de plank blijven liggen, maar echt worden toegepast in praktijk. Zo wordt energiebesparing zichtbaar, makkelijk en tastbaar.” Aldus Ieteke.

De komende tijd ligt de focus op de pilots en het versterken van samenwerkingen, met als doel energiebesparing tot een vanzelfsprekend onderdeel van onze samenleving te maken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.