Wijkgerichte aanpak voor MKB: meet Dave

Gepubliceerd op 1 februari 2023 om 09:51

Het actienetwerk 15% GasTerug heeft haar doel behaald. Om dit succes te vieren, blikken we terug op het jaar met onmisbare personen uit het actienetwerk. Vandaag spreken we Dave Emons, de trekker van het onderdeel ‘Wijkgerichte aanpak voor MKB’ als onderdeel van de Buurten Tafel. Daar richt hij zich op het verduurzamen van het kleinere MKB, zoals de winkels, de bakkers en café’s in straten. Hij helpt ondernemers besparen, zodat ook zij warm de winter doorkomen. Maar wie is Dave, hoe kijkt hij terug op afgelopen tijd en wat is zijn meest trotse moment?

Het actienetwerk als versneller

Dave stroomde het netwerk in via zijn werk voor de Gemeente Amsterdam. Afgelopen jaren werkte hij met een team aan het opzetten en opschalen van het Programma Verduurzamen Bedrijven. “De energiecrisis is een kans en het netwerk een platform voor een enorme versnelling. De aanleiding van deze crisis is verschrikkelijk en veel bedrijven en mensen hebben het zwaar. Toch biedt deze crisis veel kansen om het structureel anders en beter te doen.” Binnen het netwerk houdt Dave zich bezig met het aanjagen van transitie bij bedrijven. Als onderdeel van de Buurten Tafel richt hij zich op het verduurzamen van het kleinere MKB.

Wat doet de MKB Tafel?

De Buurten Tafel houdt zich bezig met energiebesparingen in wijken binnen de Metropoolregio Amsterdam. Hieronder vallen zowel woningen als het kleinere MKB. Dave: “Het zijn uitdagende tijden voor veel ondernemers. Ondernemers zijn vooral bezig met ondernemen, dat is ook waar ze goed in zijn. Energiebesparing is daar natuurlijk onderdeel van, maar is toch vaak niet de focus van de kleinere ondernemer. Velen geven aan weinig kennis te hebben van energiebesparing of duurzame opwek van energie. Ook hebben ze géén specialisten in dienst voor verduurzaming, zoals grotere bedrijven vaak wel hebben.” In het actienetwerk richt de MKB Tafel zich op de wijken die het hardst geraakt zijn door de crisis. “We hebben gezien dat ondernemers daar nu met een jas aan in hun zaak zitten om kosten te besparen. Of bijvoorbeeld de TL-lichten uitdraaien om minder geld uit te geven. Met deze ondernemers zetten we stappen in verduurzaming en dat doen we wijkgericht. We starten een pilot in een wijk en de lessen hieruit nemen we mee naar andere wijken.”

Klus & Coach aanpak

Om ondernemers het zo makkelijk mogelijk te maken, ontwikkelde Dave, collega’s en partners als MKB Amsterdam de ‘Klus & Coach aanpak’. “Met deze aanpak bespaart een ondernemer door eenvoudige energiebesparende maatregelen direct 7 tot 10% op de energierekening,” geeft Dave aan. “Deze energiebesparende maatregelen zijn kosteloos en worden ook kosteloos geïnstalleerd. Daarnaast wordt de ondernemer gedurende één jaar begeleid met verdere verduurzaming en tips om energie te besparen. Een voorbeeld van deze tips is het bordje voor de deur van winkeliers: ‘Wij zijn open, maar de deur is dicht.’ Door die deur dicht te houden, besparen ondernemers ontzettend veel op hun stookkosten. Afgelopen maanden zijn duizenden bordjes opgehangen in de MRA. Deze bordjes zijn ontworpen met de BIZzen en worden door hen zelf verspreid onder de eigen winkels.”

Vertrouwen winnen en concrete resultaten boeken

Volgens Dave doet niet iedere ondernemer meteen mee: “De meeste ondernemers zijn direct enthousiast over de actie en doen direct mee, maar er zijn ook ondernemers die twijfelen. Het is belangrijk om vertrouwen te winnen. Een winkelier gaf bijvoorbeeld aan niet mee te willen doen door eerdere ervaringen met energieadviseurs. Hij was wantrouwig en terughoudend. Nadat deze winkelier op bezoek was bij de kapper in zijn straat veranderde zijn beeld. Hij hoorde dat de kapper enthousiast was over onze actie én dat deze honderden euro’s had bespaard. Uiteindelijk deed hij zelf ook mee. Daarom werkt de wijkaanpak goed, er wordt over gesproken, er ontstaat reuring. We werken nauw samen met ondernemersverenigingen in de wijk en de straatmanagers. Op die manier weten we beter wat er speelt en ontstaat er vertrouwen.”

Ruim 500 ondernemers geholpen

Tot nu toe is Dave het meest trots op het aantal ondernemers dat al geholpen is in korte tijd. “We hebben ruim 500 ondernemers binnen de Metropoolregio Amsterdam geholpen. Iedereen denkt en werkt mee, inkopers, juristen, leveranciers, ondernemersverenigingen. Wat je gezamenlijk in zo’n korte tijd kunt neerzetten, fantastisch. Al deze ondernemers hebben honderden, sommigen wel duizenden euro’s bespaard. Het komend jaar gaan we nog zo’n 1.500 andere ondernemers helpen verduurzamen met deze aanpak in onder andere Amsterdam, Zaanstad, Haarlem en Almere. De aanpak werkt, dus volle kracht vooruit.”

De energietransitie is van en voor iedereen

Voor Dave is het belangrijk dat iedereen meedoet én mee kan doen. “De energietransitie is belangrijk voor iedereen. Het is onze verplichting om het maximale te doen én nog meer. Met deze aanpak maken we de energietransitie en de voordelen die ze biedt ook bereikbaar en behapbaar voor kleinere ondernemers.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.