De verwarming thuis een stuk lager zetten en een aantal uurtjes vertoeven in een warme én gezellige Warme Huiskamer, waar iedereen welkom is. Gratis thee en koffie drinken, spelletjes spelen, ontspannen in comfortabele zithoeken en dat alles met ook nog eens een geweldig uitzicht tot je beschikking: het IJ. De afgelopen maanden was dit elk weekend werkelijkheid in de Warme Huiskamer van de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Wij spraken met de programmeur van deze plek om terug te blikken op dit geweldige initiatief, waarmee de Tolhuistuin hoopt ook andere bedrijven te inspireren.
Ruimte onbenut, maar wel verwarmd
De Tolhuistuin is gevestigd op en in het oude Shell-terrein. In dat wat ooit een totaal ander doel diende, vind je nu deze culturele, kunstzinnige en culinaire ontmoetingsplaats, verspreid over het oude terrein. Ietwat verstopt achter het restaurant bevindt zich de IJzaal, van waaruit je – ietwat vanzelfsprekend – uitkijkt over het IJ. In de avond gebruikt voor onderdelen van het culturele programma, overdag vaak onbenut, máár wel warm gehouden. Zonde, vonden ze bij de Tolhuistuin: “We hebben hier een prachtige ruimte, daarin staat de verwarming altijd aan omdat we in de avondprogrammering verschillende dingen hebben, maar overdag staat het leeg. Waarom gooien we de deur niet open voor Amsterdammers die dan de verwarming thuis laag kunnen laten en hier hun dingen kunnen komen doen?” En zo geschiedde en was iedereen van oktober tot en met eind januari in het weekend welkom in deze Huiskamer.
Woonkamer met een divers gezelschap
Niet alleen was het hier comfortabel warm, het was ook daadwerkelijk een ruimte waarin mensen de dingen deden die ze thuis ook zouden doen: werken, samenkomen, een krantje lezen terwijl de kinderen spelen in de speelhoek. “Als de tolhuistuin een huis zou zijn, dan zou dit de warme huiskamer zijn.” Een huiskamer met een divers gezelschap: jonge starters met hun laptop, gezinnen met kinderen, eenzame(re) ouderen uit de buurt, studenten, freelancers. Ze zaten allemaal in de huiskamer, soms met wel veertig man en soms met slechts vier personen. “Maar het gaat ons niet om de bezoekersaantallen. Ook als er weinig mensen zijn, maak je impact, want het zijn toch weer mensen die de verwarming thuis laag kunnen zetten. Mensen die je helpt.”
Activiteiten in de Warme Huiskamer
Naast de beschikking tot de Warme Huiskamer, organiseerde de Tolhuistuin daar ook verschillende speciale middagen. Gericht op mentale gezondheid, duurzaamheid en gezelligheid. Zo was er een spelletjesweekend met Amsterdice, kwam de Culturele Apotheek langs (die geen medicijnen, maar boektitels voorschrijft) én kon je vrijwel elke zondag langskomen bij Repair Café, waar je leert om je eigen spullen te repareren. Ook was er rond de feestdagen een inpaktafel, zodat ook iedereen die het financieel minder breed heeft speelgoed en boeken cadeau kon doen. Deze spullen werden gedoneerd door Amsterdammers: “Het is mooi dat een stad zo solidair kan zijn,” zegt de programmeur, die de cadeaus zelf op de fiets ophaalde bij de donateurs.
Je maakt het niet vaak meer mee
Sommige bezoekers kwamen met als hoofdreden om de verwarming thuis laag te zetten uit financieel- of duurzaamheidsoogpunt. Anderen om de gezelligheid en om onder de mensen te zijn, voor de geweldige plek, om even niet continu op de kinderen te hoeven letten of om iets te leren tijdens een van de georganiseerde activiteiten. Wat de reden ook was, het initiatief werd zeer gewaardeerd door haar bezoekers: “Je maakt het niet vaak mee dat je ergens binnenloopt en dat er geen geld van je wordt gevraagd. Ik word er heel warm van dat dit soort initiatieven nog bestaan.” En: “Wat fijn dat dit nog steeds zo gecreëerd wordt in een stad waarin alles commercieel voelt.” Ook ouders met kinderen profiteerden van de woonkamer: ”Wat fijn dat ik hier even kan komen met m’n kinderen, geen oppas hoef te regelen wat ook veel geld kost en dat ik even kan werken terwijl mijn kind in de speelhoek zit.” Wat het doel ook was: de Huiskamer diende doel. En dat zonder ook maar enige stuiver aan haar bezoekers te vragen. De Warme Huiskamer was een pilot die vier maanden duurde. Hopelijk zitten Amsterdammers er volgend jaar weer warm bij in deze IJzaal of op een andere mooie locatie, geïnspireerd door dit initiatief.
Foto's Suzie Hagens
Reactie plaatsen
Reacties